Izložba "Olimpizam putem filatelije"

U Splitu 30.5.2016. godine otvorena je izložba "Olimpizam putem filatelije" na kojoj je izloženo šest tisuća raznih olimpijskih i sportskih maraka otvorena je u ponedjeljak poslijepodne u Kući slave splitskog sporta, a građani će je moći razgledati sve do 3.lipnja.2016. godine.

Izložba je organizirana već treću godinu zaredom, radi promicanja olimpijskih načela i ideje sporta u cjelini filatelističkim obilježavanjem olimpijskih i sportskih događaja. Organizatori žele pokazati da je olimpijska filatelija sastavni dio olimpijske kulturne baštine i upravo su na markama i drugim filatelističkim materijalima zabilježena gotovo sva događanja iz povijesti olimpizma i olimpijskih igara.

Za izložbu je zaslužna Hrvatska olimpijska akademija (HOA) u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom (HŠSS) i Hrvatskim društvom olimpijske filatelije i memorabilije, koji su je organizirali. Sve se događa u sklopu proslave Međunarodnog olimpijskog dana, koji se obilježava 23. lipnja i posvećen je proslavi rođenja ideje o obnovi Igara 1894. godine u pariškoj Sorboni. U proslavu je uključeno više od 200 svjetskih nacionalnih olimpijskih odbora. Od 2009. godine moto proslave je "Move, Learn, and Discover" (pokreni se, uči i otkrij), a svake se godine nekoliko milijuna ljudi na pet kontinenata uključuje u proslavu.

Prva olimpijska marka izdana je povodom I. Olimpijskih igara u Ateni davne 1896. godine, a do danas je izdano više od 27 tisuća maraka s olimpijskom tematikom. U Hrvatskoj je prva takva marka izdana 1992. godine povodom olimpijskih igara u Albertvilleu i Barceloni te ih je do danas izdano ukupno 37.

 

RSS

Nalazite se ovdje: Home Novosti Izložba "Olimpizam putem filatelije"