Dan splitskog sporta 2016

Točno u podne 15. rujna 2016. godine u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika održana je tradicionalna svečanost u povodu obilježavanja Dana splitskog sporta. Taj datum odabran je kao spomen na otvaranje Mediteranskih igara u Splitu 1979. godine, koje su u sportskom smislu označile važnu prekretnicu u izgradnji sportske infrastrukture kao preduvjeta za postizanje vrhunskih sportskih rezultata.

Na svečanosti su uručene nagrade Splitskog saveza športova sportašima i trenerima, sudionicima i osvajačima medalja na Olimpijskim igrama u Riju te najveće nagrade Saveza zaslužnim sportskim radnicima.

Uvodne govore održali su predsjednik Splitskog saveza športova Igor Boraska i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar. Zahvalili su se svim uzvanicima koji su svojim dolaskom uveličali ovu svečanost.

„Sport je način života, a bit sporta čine talent i rad", u svom je govoru, između ostalog, kazao Igor Boraska. Posebno je istaknuo kako su na Olimpijskim igrama u Riju Splićani bili zastupljeni u velikom broju, njih 19. Pobrali su niz medalja. Splitski savez športova uručuje im posebna priznanja. Svima je čestitao na uspjehu s nadom kako će im se i u budućnosti osigurati minimalni uvjeti za rad i razvoj jer drži to temeljem uspjeha. Podsjetio je i na tužniju stranu ove priče - splitsku sportsku infrastrukturu koja je, nažalost, na izdisaju.

Gradonačelnik Ivo Baldasar je naglasio kako je Split, iako relativno mali grad, još jednom pokazao veliki značaj na sportskoj karti svijeta. Obećao je pomoć i u budućnosti, koliko god to bude u njihovoj mogućnosti. Sredstva za sport pokušat će povećati, premda ne u nekoj velikoj svoti, te izrazio nadu kako će sportaši to moći razumjeti i prihvatiti.

Posebna priznanja splitskim sportašima, sudionicima Olimpijskih igara u Riju uručio je Dražen Čular, prodekan za poslovnu politiku Kineziološkog fakulteta u Splitu i član Izvršnog odbora SSŠ-a. Priznanja su dobili: Stipe Žunić i Filip Mihaljević (atletika), Amar Musić (dizanje utega), Ana Đerek (gimnastika), Ivan Kljaković-Gašpić, Tina Mihelić i Luka Mratović (jedrenje), Barbara Matić (judo), Matea Samardžić (plivanje), Lucija i Ana Zaninović (taekwondo).

Priznanje splitskim sportašima, osvajačima olimpijskog odličja uručio je Jurica Topić, dopredsjednik SSŠ-a. Priznanja su dobili: Blanka Vlašić (atletika), Tonči Stipanović (jedrenje), te Anđelo Šetka i Josip Pavić (vaterpolo).

Hrvoje Akrap, pročelnik Službe za sport i sportsku infrastrukturu Grada Splita uručio je priznanja trenerima splitskih sportaša, osvajača olimpijskih odličja u Riju. Priznanja su dobili: Bojan Marinović i Joško Vlašić (atletika), Jozo Jakelić (jedrenje), Ivan Asić (vaterpolo).

Najznačajniju sportsku nagradu Splitskog saveza športova Trofej SSŠ-a „Fabjan Kaliterna", koja se dodjeljuje zaslužnim pojedincima za izuzetan doprinos u promidžbi i razvoju sporta u gradu Splitu, ove godine su dobili Petar Skansi (košarka) i Rudolf Rabfeld (kuglanje), dva istaknuta sportska djelatnika, nekadašnji sportaši, potom treneri i suci, tajnici i predsjednici u svojoj dugogodišnjoj sportskoj karijeri. Nagrade je uručio Igor Boraska, predsjednik Saveza.

Petar Skansi proslavljeni je košarkaš i trener, a bio je i u funkciji pomoćnika ministra sporta. Kao igrač osvojio je olimpijsko srebro, dva zlata na svjetskim prvenstvima i srebro na europskom prvenstvu. Kao trener okitio se zlatom na svjetskom prvenstvu, olimpijskim srebrom i europskom broncom. S Jugoplastikom je osvojio pet trofeja kao trener i kao igrač.

Rudolf Rabfeld proslavljeni je splitski kuglač. Osvojio je niz juniorskih i seniorskih prvenstava država. Osvojio je i zlato na svjetskom prvenstvu u Beču 1976. godine, a 1980. godine s Kuglačkim klubom Brodosplit osvaja i državno prvenstvo u ekipnoj konkurenciji.

Nagradu 'Mihovil Rađa' za fair play i čestitost u sportu dobio je Siniša Tartaglia. Cijeli svoj sportski put posvetio je amaterskom sportu, posebno ragbiju. Bavio se još tenisom, plivanjem, planinarenjem i veslanjem. Jedan je od inicijatora osnivanja Ragbi kluba Nada, a sudjelovao je i u osnivanju niza klubova na dalmatinskom području. Nagradu mu je uručio gradonačelnik Ivo Baldasar.

Svečanost proslave Dana splitskog sporta uveličali su svojim nastupima klapa Šufit i sopranistica Ivona Bosančić uz klavirsku pratnju Zorana Velića.

Zahvaljujemo još jednom svim nagrađenim sportskim djelatnicima, sportašima i trenerima kao i gostima što su se odazvali našem pozivu te tako pridonijeli da se ova svečanost Dana splitskog sporta dostojno obilježi.

Također zahvaljujemo Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika na ustupljenom prostoru.

RSS

Nalazite se ovdje: Home Novosti Dan splitskog sporta 2016