Proslava Dana splitskog sporta

Proslava Dana splitskog sporta održana je 15. rujna na čuvenom splitskom kupalištu Bačvice.

Ovaj datum izabran je u spomen na dan otvaranja 8. mediteranskih igara (MIS 79) koje su po mišljenju mnogih promijenile sliku splitskog sporta i koje su, bez dileme, značajno doprinijele prepoznatljivosti Splita kao jednog od najsportskijih gradova na svijetu.

Posebnu vrijednost proslavi dalo je istovremeno obilježavanje 100-te obljetnice prvog splitskog natjecanja u plivanju, ronjenju i skokovima u more. Dakle, kako je to istaknuto u naslovu prigodne brošure "Dogodilo se prije jušto 100 godin", 14. rujna 1913.g. na Bačvicama je održano ovo natjecanje, nakon kojeg je ubrzo uslijedila značajna sportska aktivnost u ovim sportovima.

Ovom prigodom upriličen je izuzetno dojmljiv program splitske mladeži iz ova tri atraktivna sporta i to iz plivačkih klubova "Grdelin", "Jadran", "Mornar" i "POŠK", klubova daljinskog plivanja "Split" i "POŠK", Podvodno istraživačkog kluba"Mornar", Kluba skokova u vodu "Dupin" te plivača s invaliditetom iz PK"Cipal" uz prigodni program plivačica iz Kluba sinkroniziranog plivanja"Dolfina".

Danu splitskog sporta i proslavi 100-te obljetnice prvog natjecanja u plivanju, ronjenju i skokovima u more nazočili su mnogi sadašnji i bivši splitski olimpijci: Ana i Lucija Zaninović, Tina Mihelić, Tonći Stipanović, Karla Šitić, Đurđica Bjedov, Damir Šolman, Duje Draganja, uvaženi splitski treneri Toni Tomas, Jozo Jakelić, Marin Sirišćević, Slaven Šitić....................

Spomen ploču u povodu 100-te obljetnice prvog natjecanja u plivanju, ronjenju i skokovima u more otkrili su Đurđica Bjedov, Jurica Topić i Duje Draganja.

Pozdravnu riječ održali su Igor Boraska , predsjednik Splitskog saveza športova u ime organizatora, Goran Pavić, predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza te zamjenik gradonačelnika Splita Goran Kovačević

Na svečanosti su uručene i najveće nagrade splitskog sporta. Trofejem SSŠ-a "Fabjan Kaliterna" nagrađeni su Zdravko Boljat i Srđan Petrić. Godišnjom nagradom SSŠ-a "Mihovil Radja" za fair play i čestitost u sportu posthumno je nagrađen Edvard Retelj, proslavljeni splitski alpinist.

Tijekom programa gledatelje su svojim nastupom počastili i uveselili članovi klape Žrnovnica, a samu priredbu vodio je Joško Elezović.

Splitski savez športova, pored zahvale svim učesnicima programa, posebno se ovom prigodom zahvaljuje Ekološkom društvu "Picigin Bačvice", Kupalištu Bačvice te Udruzi za osnivanje Muzeja športa – Split za pripomoć u ozganizaciji svečanosti.


RSS

Nalazite se ovdje: Home Novosti Proslava Dana splitskog sporta